ABC SCHOOL


Vandaag is in Amersfoort, met een vrolijk feestje, onze grootscheepse verbouwing van een zogenaamde MFA (multifunctionele accomodatie) oftewel een brede school geopend door wethouder Menno Tigelaar. In Amersfoort noemen ze die ABC scholen. Het oude jaren 70 school gebouw was indertijd neergezet voor drie scholen, zoals dat in een goed verzuilde nieuwbouwwijk gebruikelijk was. Een katholieke, een openbare en een protestants christelijke. De openbare was in de loop der tijd al verdwenen, de katholieke Kinderhof en protestants christelijke Windroos, zaten nog in het inmiddels ernstig verouderde gebouw. Aan ons de vraag mee te helpen om plek te maken voor een bso, kookatelier, gezamenlijke grote hal, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat de criminaliteit en vandalisme werden teruggedrongen en de scholen weer een fris en nieuw uiterlijk zouden krijgen, waar het prettig spelen en leren is voor de hele buurt.
 
De locale jeugd had namelijk de gewoonte ontwikkeld om 's avonds met brommers op het dak te rijden. Daar waren al wat maatregelen tegen genomen, maar die maakten de situatie er niet vrolijker op.


We hebben, samen met Theo Hauben, tal van grote en kleine ingrepen en verbeteringen gedaan, voor een uiterst beperkt budget. Zo zijn de drie bergingen van het schoolplein gehaald. Er is een rode loper aangelegd om de entrees van de twee scholen en de bso te accentueren. De lage gedeelten van het gebouw zijn vervangen door hogere stukken, zodat je niet meer op het dak kan klimmen. In de hogere stukken zijn de nieuwe functies en uitbreidingen van bestaande gemaakt. De hoofdentrees in glas met gelamineerde houten stijlen en liggers, de neven entrees en bergingen in zwart aluminium. In één moeite door nieuwe plafonds, nieuwe brandmeld installatie, nieuwe isolerende beglazing, alles geschilderd, kortom bijna alles weer helemaal fris en nieuw.
De zonering van het schoolplein is gebruikt om per zone een andere programmering te maken. Verder nog een nieuwe fietsenstalling/container berging tegen de bestaande sporthal aan.
 
bestaande situatie zonder bergingen

 
met de nieuwe toevoegingen en nieuwe structuur schoolplein
 
Het vernieuwde gebouw is al weer even in gebruik. De reacties van de schoolleiders en docenten waren hartverwarmend. Ze zijn erg blij met hun "nieuwe" gebouw en het blijkt prima te werken en te gebruiken.
 
Voor,
 
en na de verbouwing
 
Voor,
 
en na de verbouwing.
 

De bouwvakkers gaven twee tafelvoetbalspellen cadeau aan de scholen, maar die moesten wel nog even snel in elkaar gezet worden tijdens de toespraak van de wethouder. Dat ging razendsnel. Want ook als ze naar een feestje gaan, blijken ze meer dan voldoende schroevendraaiers en hamers bij zich te hebben. Ben je bouwvakker voor tenslotte.
 
13 April 2011