The Smirnoff Button Room

Verboden vruchten in een hotelkamer

Men komt de kamer binnen door een verchroomde plaatstalen deur. Boven het bed hangt hetzelfde bed aan het plafond. De muren zijn knalrood en boven het hoofdeinde van het bed bevindt zich een felrode noodstop knop met daaronder een bord met tekst:

DO NOT TOUCH BUTTON

Doe je dat toch, dan gebeurt er (merkwaardig genoeg) eerst even niets. Dan komen er vreemde geluiden onder het bed vandaan. Vreemd gezang in een onbekende taal vult de ruimte. En opeens, met een hels geratel, zakken langs alle vier de wanden verchroomde stalen rolluiken naar beneden. Voor het raam langs, voor de knop en voor de telefoon. Bijna ongemerkt is ook de kamertemperatuur dramatisch gedaald.

Volledig opgesloten klinkt er alles behalve kalmerende muziek. Na enige minuten lichten in het bovenbed drie monitoren op. Het wordt de hotelgast duidelijk dat hij al enige tijd door middel van vijf verborgen camera’s gefilmd wordt. Na ongeveer 15 minuten gaan met eenzelfde hels geratel alle vier de rolluiken tegelijkertijd omhoog. Het licht en de temperatuur worden weer normaal. De gehele kamer is weer precies als voor de overtreding.

Opdrachtgever: Winston Hotel, Frans Verlinden
Jasper de Haan architecten
Amsterdam 2000-2002

Met Dirk Krechting