Elementair Ontwerpen


Vanaf februari 2016 tot aan de zomer leidde Jasper de Haan op vrijdagmiddag samen met Ernie Mellegers en Violette Baudet de studio Elementair Ontwerpen aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Zestien studenten maakten in 15 weken tijd ieder vijf ontwerpen voor een huis. Het programma van eisen is ieder keer gelijk. Maar de voorwaarden zijn iedere keer anders. Zo moest het eerste huis passen in een kubus van 10 x 10 x 10 meter en moesten alle zes valkken van de kubus ten minste één keer door het huis aangeraakt worden. Het tweede huis heeft geen ramen aan de buitenkant en de voordeur zit op 4,75 m. Het derde huis moet behalve het 'normale' programma van eisen ook plek bieden aan 250 strekkende meter boeken, welke ook toegankelijk moeten zijn. Enzovoort.
 

16 studenten x 5 = 80 huizen


Volgens Malcolm Gladwell en Richard Sennett moet er circa 10.000 uur geoefend worden om je een vaardigheid eigen te maken, ongeacht welke. Deze studio is geheel gebaseerd op die gedachte: het oefenen in ontwerpen. Er wordt beoogd om dat proces te versnellen door middel van een reeks van korte oefeningen. Hierin komen diverse universele aspecten van het ontwerpen aan bod. Deze oefening is zwaar schatplichtig aan de Duitse architect en leermeester O.M. Ungers. Hij ontwikkelde aan de TU Berlijn in de jaren zestig een didactische methode, genaamd de ‘Wochenaufgabe’. Deze methode bestond uit kortlopende weekopgaven met een overzichtelijk programma van eisen, zoasl bijvoorbeeld een huis.

Naast de ontwerpen voor de huizen, moesten de studenten met deze 80 huizen ook nog een 'stedenbouwkundig' plan maken.
 

Het was een mooie goede presentatie dankzij de studenten:

Arnout Blankenstijn, Clenda Boonman, Roy van den Brand, Sefer Burhan, Fung Chow, Phillip Haak, Melvin van den Houdt, Danny van den Houte, Tjeerd Huisman, Phylicia Kok-Sey-Tjong, Trajko Mitev, Pascal Nederend, Lisa van der Slot, Charlotte Steenis, Tom Visser, Mariska van de Westelaken


 
21 juni 2017