Kleiburg Bijlmer

kijkgrijp


Jasper de Haan heeft als gastdocent dit voorjaar op de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam een leuk en interessant project met studenten begeleid.
Één van de  allerlaatste Bijlmerflats, Kleiburg, staat op het punt om gesloopt te worden. De opgave die Jord den Hollander en Machiel Spaan bedacht hadden was om het materiaal uit de flat te hergebruiken. Op die manier zou het oude flatgebouw verworden tot een supermarkt van bouwmaterialen. Een Kijkgrijp (naar de eerste zelfbediening kruidenier) vol met wanden, vloeren, kozijnen, radiatoren, liftschachten, hekwerken, balustrades, dakranden, enz. enz.
De resultaten waren verbluffend. Van platgelegde flats, zeer inventief hergebruik van gerecyclede radiatoren als balustrade tot betonnen dakranden die een tweede leven ingingen als prachtige brise soleil. Maar het meest onwaarschijnlijke idee was wel om de vloeren en wanden van de flat domweg op elkaar te stapelen. Met het gebruik van de wanden en vloeren van het flatgebouw als een soort mega Kapla, wist student Sjors Onneweer een prachtig monument voor de Bijlmer te stapelen van wel 46 meter hoog.
Hierbij enkele beelden van zijn project.
Eigenlijk zou het goed zijn om dit zo uit te voeren, als een soort 1% regeling van de sloop van de Bijlmer. Een 46 meter hoge "stairway to heaven" folly, als monument voor een mislukt volkshuisvestings ideaal, gestapeld uit de vloeren en wanden van een flat.
 
17 mei 2011